top of page
GERBRAND VOLGER

 

Gerbrand Volger woont in Amsterdam en werkt in Nederhorst den Berg.

1940 geboren in Wormer

 

Opleiding :

1964 Gerrit Rietveldacademie, Amsterdam

1970 Rijksacademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam

 

1976 Jeanne Oostingprijs voor de Schilderkunst

 

Gerbrand Volger wordt hoofdzakelijk genoemd als virtuoos tekenaar. Hij maakt zwart-wit-tekeningen op groot formaat, pastels en olieverfschilderijen. Zijn werken gaan over het levensgevoel en worden gekenmerkt door een architectonische setting, waarin zich figuren ophouden als beweeglijke tegenstelling.

Samen met Willeke van Tijn toonde hij vanaf de jaren 1983 kunstprojecten in o.a. Het Frans Halsmuseum en het Rijksmuseum Twente van industriële onderwerpen, zoals de projecten 'Van Gelder Papier' en 'Hoogovens'. Later kwamen er politiek georiënteerde projecten over bij voorbeeld Cuba en Rusland. Het laatste, geïnspireerd op de val van de Sovjet-Unie en Sovjet-esthetiek ('Back to the USSR. Ideals longpast') werd geëxposeerd in het National Centre for Contemporary Art in Nizhny Novgorod. (2010)

Volger heeft een nauwe band met het schilderkunstig verleden. Hij streeft naar een verbinding tussen de hedendaagse technische wereld en het verleden. De manier van werken is min of meer tijdloos, modern in de zin van provisorisch en vrij, maar aansluitend bij de culturele canon. Enkele van zijn vroegere thema's waren: Don Quichote en Erlkönig. De laatste tijd grijpt hij weer terug naar de mythologie: Diana en Akteion, Orpheus en Eurydike, Leda en de zwaan zullen op de expositie te zien zijn.

 

bottom of page